dsigital

Facebook Oglašavanje
Kompletni vodič 2023

Želite promovirati svoje poslovanje na društvenim mrežama, ali ne znate odakle započeti? Facebook oglašavanje može biti izvrstan način da svoje poslovanje predstavite pravoj publici. S preko 2,8 milijardi aktivnih korisnika, Facebook je jedna od najpopularnijih platformi društvenih medija na svijetu. U ovom blogu pružit ću vam potpuni vodič za Facebook oglase, pokrivajući sve, od stvaranja oglasnog računa do mjerenja uspjeha vaših kampanja.

Facebook oglašavanje nudi niz ciljeva oglašavanja kako bi pomogli tvrtkama da ostvare svoje ciljeve oglašavanja. Evo nekoliko ciljeva unutar Facebook oglasa:

Svijest: Ovaj cilj osmišljen je za povećanje svijesti o robnoj marki i dosega. Možete birati između dvije vrste kampanja za podizanje svijesti: za svijest o robnoj marki ili za doseg.

-Razmatranje (Consideration): Ovaj je cilj osmišljen kako bi potaknuo ljude da počnu razmišljati o vašoj robnoj marki ili proizvodu. Uključuje niz podciljeva kao što su promet, angažman, instalacije aplikacije, prikazi videozapisa i stvaranje potencijalnih kupaca.

-Konverzija: Ovaj je cilj osmišljen kako bi se ljudi potaknuli na poduzimanje određenih radnji na vašoj web-lokaciji ili u aplikaciji, kao što je kupnja, ispunjavanje obrasca ili prijava za probu. Podciljevi uključuju konverzije, katalošku prodaju i promet na stranici.

-Kataloška prodaja: Ovaj je cilj osmišljen za tvrtke s trgovinom e-trgovine. Omogućuje vam izradu oglasa koji predstavljaju vaše proizvode i usmjeravaju ljude na vašu stranicu.

-Promet u trgovini: ovaj je cilj osmišljen za tvrtke s fizičkim trgovinama. Pomaže privući promet na vašu fizičku lokaciju.

-Poruke: Ovaj je cilj osmišljen kako bi potaknuo ljude da započnu razgovor s vašom tvrtkom na Facebook Messengeru.

Facebook oglašavanje – gdje početi?

Stvaranje Ad Accounta
Prvi korak u stvaranju Facebook oglasa je kreiranje računa za oglase. Da biste kreirali oglasni račun, morat ćete otići u Facebook Ads Manager i kliknuti na gumb “Kreiraj”. Zatim ćete morati ispuniti podatke o svojoj tvrtki, uključujući naziv tvrtke, adresu i način plaćanja. Također ćete morati odabrati vrstu valute koju želite koristiti za svoje oglase.

Razumijevanje formata oglasa
Facebook oglašavanje nudi nekoliko formata oglasa na izbor, uključujući slikovne oglase, video oglase, oglase na vrtuljku i još mnogo toga. Svaki format ima svoje prednosti i nedostatke, stoga je bitno razumjeti koji će format najbolje funkcionirati za vaše poslovanje. Slikovni oglasi jednostavni su i laki za izradu, dok video oglasi mogu biti privlačniji i pamtljiviji.

Definiranje vaše ciljne publike
Jedna od najznačajnijih prednosti Facebook oglasa je mogućnost ciljanja određene publike. Prilikom izrade oglasa, moći ćete odabrati kome želite da se prikazuje vaš oglas na temelju demografskih podataka, interesa, ponašanja itd. Definiranje ciljane publike presudno je za uspjeh vaše kampanje, jer osigurava da se vaš oglas prikazuje ljudima za koje je najvjerojatnije da će biti zainteresirani za vaš proizvod ili uslugu.

Postavljanje proračuna
Prije izrade oglasa morat ćete postaviti proračun za svoju kampanju. Facebook oglašavanje radi na aukcijskom sustavu, gdje licitirate za oglasni prostor. Ovisno o ciljevima vaše kampanje, možete odabrati dnevni proračun ili doživotni proračun. Bitno je postaviti proračun koji je u skladu s vašim poslovnim ciljevima i rezultatima koje želite postići.

Stvaranje privlačnog primjerka oglasa
Vaš tekst oglasa ono je što će uvjeriti korisnike da kliknu na vaš oglas i saznaju više o vašem poslovanju. Prilikom izrade teksta oglasa važno je biti jasan, koncizan i uvjerljiv. Usredotočite se na prednosti svog proizvoda ili usluge i koristite uvjerljiv jezik kako biste potaknuli korisnike na djelovanje.

Mjerenje uspjeha
Mjerenje uspjeha vaše Facebook Ads kampanje ključno je za određivanje njezine učinkovitosti. Facebook nudi nekoliko mjernih podataka koji vam pomažu u praćenju izvedbe vaše kampanje, uključujući pojavljivanja, doseg, klikove i konverzije. Analizom ovih mjernih podataka možete utvrditi što funkcionira, a što ne i izvršiti prilagodbe kako biste optimizirali svoju kampanju.

A/B testiranje
A/B testiranje je tehnika koja uključuje testiranje dviju verzija oglasa kako bi se utvrdilo koja ima bolju izvedbu. Testiranjem različitih elemenata vašeg oglasa, kao što su tekst oglasa, slike i poziv na radnju, možete odrediti koja je verzija najučinkovitija i prema tome optimizirati svoju kampanju.

Vrste oglasnih formata unutar Facebooka

Slikovni oglasi:
Slikovni oglasi su najosnovniji i najčešće korišteni format oglasa na Facebooku. To je jednostavna slika koja se pojavljuje na korisnikovom newsfeedu ili u desnom stupcu web stranice. Slikovni oglasi izvrsni su za podizanje svijesti o robnoj marki i lako ih je izraditi. Preporučena veličina slikovnog oglasa je 1200 x 628 piksela, a maksimalna veličina datoteke je 1,2 MB.

Video oglasi:
Video oglasi su zanimljiviji i dinamičniji oblik oglašavanja na Facebooku. Video oglasi mogu trajati do 240 minuta i mogu se postaviti na korisnikov newsfeed ili u desni stupac. Oni su izvrstan način za predstavljanje proizvoda, usluga ili događaja. Preporučena veličina za video oglas je 1280 x 720 piksela, a maksimalna veličina datoteke je 4 GB.

Rotirajući oglasi:
Rotirajući oglasi oglašivačima omogućuju prikazivanje više slika ili videozapisa unutar jedne oglasne jedinice. Korisnici mogu prelaziti prstom kroz slike ili videozapise, pružajući immerzivnije i interaktivnije iskustvo. Rotirajući oglasi izvrsni su za predstavljanje više proizvoda ili isticanje različitih značajki jednog proizvoda. Preporučena veličina karusela slika je 1080 x 1080 piksela, a maksimalna veličina datoteke je 30 MB.

Slideshow oglasi:
Oglasi s prikazom slajdova lagana su alternativa videooglasima koji oglašivačima omogućuju stvaranje jednostavnih oglasa nalik videu pomoću niza slika. Slike se reproduciraju u slijedu s raznim efektima prijelaza kako bi se stvorilo iskustvo poput videa. Oglasi s dijaprojekcijom izvrsna su opcija za tvrtke s ograničenim video resursima. Preporučena veličina za slideshow oglase je 1280 x 720 piksela, a maksimalna veličina datoteke je 1 GB.

Oglasi kolekcije:
Kolekcijski oglasi su oglasni format koji oglašivačima omogućuje prikazivanje više proizvoda unutar jedne oglasne jedinice. Oglasi za zbirke imaju naslovnu sliku ili videozapis, nakon čega slijede četiri slike proizvoda ili videozapisa. Kada korisnik klikne sliku ili video proizvoda, otvara se prikaz preko cijelog zaslona s dodatnim informacijama o proizvodu. Oglasi za prikupljanje izvrsni su za tvrtke e-trgovine koje žele potaknuti prodaju izravno s Facebooka. Preporučena veličina za oglase kolekcije je 1200 x 628 piksela za sliku naslovnice i 600 x 600 piksela za slike proizvoda, a maksimalna veličina datoteke je 30 MB.

Oglasi Instant Experience:
Oglasi Instant Experience, prije poznati kao Canvas oglasi, interaktivni su oglasni format preko cijelog zaslona koji korisnicima pruža vrlo impresivno iskustvo. Oglasi Instant Experience mogu uključivati kombinaciju slika, videozapisa i drugih multimedijskih elemenata, omogućujući oglašivačima da stvore vrlo privlačno iskustvo za korisnike. Preporučena veličina za Instant Experience oglase je 1200 x 628 piksela, a maksimalna veličina datoteke je 30 MB.

Messenger oglasi:
Messenger oglasi novi su oglasni format koji oglašivačima omogućuje da dopru do korisnika izravno u njihovom sandučiću Facebook Messengera. Messenger oglasi mogu se postaviti u korisnikovu pristiglu poštu ili kao sponzorirana poruka. Messenger oglasi izvrsna su opcija za tvrtke koje svojim klijentima žele pružiti personaliziranije iskustvo. Preporučena veličina za messenger oglase je 1200 x 628 piksela, a maksimalna veličina datoteke je 30 MB.

Kako postaviti oglas na Facebook

Korak 1: Odaberite cilj oglasa
Nakon što je vaš oglasni račun postavljen, kliknite na “Izradi oglas” da biste započeli s izradom oglasa. Odaberite cilj oglasa na temelju svojih ciljeva oglašavanja. Na primjer, ako je vaš cilj privući promet na vašu web stranicu, odaberite cilj “Promet”.

Korak 2: Definirajte svoju ciljnu publiku
Nakon odabira cilja oglasa definirajte ciljnu publiku. Možete birati između različitih opcija ciljanja kao što su demografija, interesi, ponašanja i više. Ovaj je korak ključan kako biste osigurali da vaš oglas dosegne prave ljude.

Korak 3: Odaberite svoj format oglasa
Odaberite format oglasa koji najbolje odgovara vašim ciljevima oglašavanja. Možete birati između raznih formata oglasa kao što su slikovni oglasi, videooglasi, oglasi na vrtuljku itd.

Korak 4: Izradite svoj oglasni sadržaj
Nakon što odaberete format oglasa, izradite sadržaj oglasa. Uključite uvjerljive slike ili videozapise i napišite jasan i koncizan tekst oglasa koji ističe prednosti vašeg proizvoda ili usluge.

Korak 5: Postavite proračun za oglase
Postavite proračun za oglase na temelju svojih ciljeva oglašavanja i iznosa koji ste spremni potrošiti. Možete birati između dnevnog proračuna ili doživotnog proračuna.

Korak 6: Odaberite položaj oglasa
Odaberite gdje želite da se vaš oglas prikazuje. Možete birati između raznih položaja kao što su Facebook newsfeed, Instagram feed, mreža publike i više.

Korak 7: Pregledajte i objavite svoj oglas
Pregledajte svoj oglas kako biste bili sigurni da su svi detalji točni, a zatim objavite oglas. Vaš će oglas pregledati Facebook i nakon što bude odobren, počet će se prikazivati.

Korak 8: Pratite i optimizirajte izvedbu oglasa
Nakon što se vaš oglas počne prikazivati, pratite njegovu izvedbu da biste vidjeli kakva je. Upotrijebite Facebookovu analitiku oglasa kako biste pratili izvedbu svog oglasa i napravili potrebne prilagodbe za poboljšanje njegove izvedbe.

Facebook oglašavanje – 7 savjeta za još bolju izvedbu

1. Definirajte svoju ciljanu publiku: Poznavanje vaše ciljne publike ključno je za stvaranje učinkovitih Facebook oglasa. Upotrijebite Facebookove opcije ciljanja kako biste suzili svoju publiku na temelju demografskih podataka, interesa, ponašanja itd.

  2. Koristite privlačne vizualne elemente: koristite visokokvalitetne slike ili videozapise koji privlače pozornost ljudi i ističu prednosti vašeg proizvoda ili usluge.

  3. Neka tekst oglasa bude sažet i jasan: Napišite jasan i sažet tekst oglasa koji ističe ključne prednosti vašeg proizvoda ili usluge. Izbjegavajte korištenje žargona ili tehničkih izraza koji bi mogli zbuniti vašu publiku.

  4. Testirajte različite formate oglasa: Facebook nudi razne formate oglasa kao što su slikovni oglasi, video oglasi, oglasi na vrtuljku itd. Testirajte različite formate oglasa kako biste vidjeli koji najbolje odgovaraju vašim ciljevima oglašavanja.

  5. Uključite jasan poziv na radnju: Vaš bi oglas trebao imati jasan i koncizan poziv na radnju koji ljudima govori što želite da učine. Na primjer, “Kupujte sada”, “Saznajte više”, “Prijavite se” itd.

  6. Upotrijebite društveni dokaz: uključite društveni dokaz kao što su recenzije kupaca, ocjene ili izjave u svoj tekst oglasa kako biste izgradili povjerenje svoje publike.

  7. Pratite izvedbu oglasa: upotrijebite Facebookovu analitiku oglasa da biste pratili izvedbu svog oglasa i napravili potrebne prilagodbe kako biste poboljšali izvedbu. Testirajte različito ciljanje oglasa, formate i kopirajte kako biste vidjeli što najbolje funkcionira za vašu tvrtku.

  Pretplatite se i poboljšajte svoje poslovanje.