Svake godine svjedočimo novim i neočekivanim digital marketing trendovima koji postavljaju temelje za budućnost digitalnog marketinga. Čak ni u ludoj godini kao što je 2021., nismo bili razočarani. Ako ništa drugo, trendovi digitalnog marketinga u 2022. biti će neki od najinovativnijih do sada.

Umjetna inteligencija u marketingu

Svijet je pričao o tome kako će val umjetne inteligencije preuzeti svaki aspekt vaših života u budućnosti te je zato ovo broj 1 u digital marketing trendovima. 60% korisnika interneta već je stupilo u interakciju s A.I. (artificial inteligence) chatbotom za rješavanje upita u više aplikacija i web-stranica.

Većinu sadržaja koji konzumiramo na platformama društvenih mreža regulira umjetna inteligencija kako bi naš boravak bio što dulji. Ova tehnologija je toliko nevjerojatna da se predviđa da će do 2025. biti industrija vrijedna 190 milijardi dolara, a digitalni trgovci imaju nevjerojatnu priliku iskoristiti ovaj napredni alat.

Umjetna inteligencija u marketingu

Konverzacijski marketing

Brendovi godinama komuniciraju sa svojim kupcima, tako da razgovorni marketing nije ništa novo. No s porastom društvenih medija i chatbotova, ova vrsta konverzacijskog marketinga raste u još većim razmjerima i mijenja krajolik kako tvrtke imaju interakciju sa svojim klijentima.

conversational marketing

Povećani interes za konverzacijski marketing vjerojatno se svodi na promjenu ponašanja potrošača koja je tehnologija naglo napredovala posljednjih godina – naime, očekivanje trenutnih i izravnih poruka u stvarnom vremenu, bilo da se radi o prijateljima, kolegama ili tvrtkama. A s chatbotovima koji igraju veću ulogu, ti se razgovori mogu odvijati brže i neprimjetnije nego ikad prije. Uz to dolaze velike količine podataka koji pomažu razumjeti potrebe i očekivanja kupaca. Više pročitajte ovdje.

NFT i kriptovalute

Čak i ako ne ulažete u kriptovalute, porast vrijednosti kriptovaluta i NFT-ova gotovo je nemoguće propustiti tijekom posljednjih nekoliko godina.

S društvenim mrežama koji poduzimaju korake za integraciju plaćanja kriptovalutama i rastućim trendom alata za prikaz koji prikazuju NFT kupnje unutar aplikacije, sada je vrijeme da razmislite o tome kako vaš brend može preuzeti prednost. Facebook već potiče korištenje NFT opcija prikaza i avatara i očekujemo da ćemo vidjeti sve više tvrtki koje će napraviti korak u tom smjeru.

Google Analytics 4

Google Analytics 4 poznat kao GA4 nova je verzija i pokrenut je u listopadu 2020. Za razliku od prethodnih verzija, tj. Classic Analytics, i Universal Analytics, GA4 nije izgrađen za mjerenje posjeta ili sesija na web-stranici: radije je napravljen za mjerenje interakcija web-mjesta i mobilnih aplikacija, poznatih kao događaji (events). Više o GA4 saznajte ovdje.

google analytics

Metaverse

Metaverse je ideja o digitalnom prostoru u kojem virtualna i proširena stvarnost koegzistiraju kako bi se stvorilo univerzalno iskustvo nova je i potencijalno neiskorištena.

Digitalni avatar sebe u futurističkom svijetu u kojem se mogu poduzeti sve moguće radnje čini se da ima puno veze s igranjem. Kako onda to postaje trend digitalnog marketinga u 2022.?

Metaverse je omogućio društvenu trgovinu s mrežom stvarnosti/virtualnih svemira gdje prostor postoji gotovo posvuda. Pa, digitalni trgovci pronašli su priliku da njihovi brendovi popune taj prostor i stvore potpuno novi medij digitalnog marketinga. Saznajte više ovdje.

Digital marketing trendovi – zaključak

Ove trendove je teško zanemariti. Praćenje ovih trendova bit će najbolji način da ostanete konkurentni, rastete i osigurate lojalnost kupaca.

Od NFT-a do AI-a, tehnologija će i dalje imati vodeću ulogu u 2022. Bit će to velika godina za napredak u tehnologiji, marketinškim alatima i naprednim strategijama, pa ako krećete u novu godinu s bilo kakvim odlukama, oni bi trebali biti usredotočeni na vašu okretnost, fleksibilnost i otvorenost za promjenu s vremenom.