Što je to točno digitalni marketing?

Digitalni marketing je jedan od najnovijih i najbrže rastućih oblika marketinga. Ovaj širok koncept opisuje različite marketinške procese koji koriste razne digitalne kanale za promociju proizvoda i usluga ili izgradnju brenda. Ključna prednost digitalnog marketinga u odnosu na tradicionalni marketing je mogućnost praćenja uspješnosti kampanja i aktivnosti te efikasniji način promocije.

U prethodnim blogovima, posebno u tekstu o SEO optimizaciji za tražilice, površno smo se dotakli Search Engine Marketinga (SEM), optimizacije za tražilice (SEO), “White Hat” i “Black Hat” tehnika te drugih termina koji široj javnosti nisu nužno poznati.

Kao što ste mogli primijetiti, u svijetu digitalnih tehnologija izazovno je pronaći odgovarajuće prijevode na hrvatski jezik za navedene pojmove, stoga ćemo u ovom tekstu često koristiti engleske izraze. Postoji nekoliko razloga za to.

Prvi razlog je taj što su gore navedeni kompleksni pojmovi izvorno engleskog podrijetla, pa njihovi prijevodi na hrvatski zvuče nespretno i nerazumljivo. Doslovno prevođenje često nema smisla i zahtijeva dodatna pojašnjenja.

Drugi razlog leži u činjenici da je engleski jezik postao globalni jezik 21. stoljeća – svi ga koriste, pa čak i u svakodnevnom govoru. Vjerojatno ste i sami primijetili da su se određeni engleski izrazi neprimjetno ukorijenili u vašem vokabularu.

Također, webmasterska zajednica usvojila je engleske skraćenice za komunikaciju, s obzirom na svoju specijaliziranu prirodu.

Stoga, budite spremni za usvajanje novih izraza. Jedan od tih pojmova je digitalni marketing.

digitalni marketing

Što podrazumijeva digitalni marketing?

Iako bi vam se izraz “digitalni marketing” na prvi pogled mogao činiti kao nešto futurističko, brzo ćemo vas uvjeriti da nije tako. U prethodnom tekstu naglasili smo važnost posjedovanja vlastite web stranice, ali izrada stranice je samo početak. Kako biste svoj proizvod ili uslugu približili potencijalnim kupcima, korak nakon toga je digitalni marketing. Napomena, digitalni marketing nije samo jedan korak – to je niz koraka koji uključuje razne aktivnosti povezane s promocijom putem digitalnih tehnologija.

Digitalne tehnologije uključuju internet i uređaje kao što su računala, tableti, pametni telefoni i drugi uređaji koje korisnici koriste. S obzirom na brz razvoj tehnologije, tu su i pametni televizori, satovi i drugi uređaji. Pojam “Internet of Things” (IoT) sve je prisutniji, a označava povezanost raznih uređaja na internetu.

U ovom tekstu fokusirat ćemo se na računala, tablete i pametne telefone – uređaje preko kojih korisnici pristupaju društvenim mrežama, tražilicama, web stranicama i drugim uslugama poput YouTubea ili Vimea.

Ciljevi digitalnog marketinga ostaju isti kao i kod “klasičnog” marketinga – pružiti pravu ponudu pravim korisnicima u pravo vrijeme na pravom mjestu. Međutim, s obzirom na to da većina potencijalnih korisnika provodi dosta vremena na internetu i društvenim mrežama, alati i taktike korišteni u digitalnom marketingu su drugačiji. Strategije se također prilagođavaju.

Kratko rečeno, digitalni marketing podrazumijeva niz aktivnosti koje se provode putem interneta kako bi se promovirali proizvodi ili usluge.

elektronička trgovina

Raznovrsnost digitalnog marketinga

Ovaj niz aktivnosti je raznolik, pa ćemo ga podijeliti u tri glavne kategorije koje ćemo detaljnije obraditi.

Dakle, digitalni marketing obuhvaća sljedeće:

  1. Online oglašavanje

  2. Društvene mreže

  3. Sadržajni marketing

Važno je napomenuti da ove kategorije nisu potpuno odvojene, već međusobno povezane.

Strategija digitalnog marketinga

Zbog te povezanosti, digitalni marketing zahtijeva temeljito planiranje. Strategija digitalnog marketinga treba biti sustavna i dobro osmišljena.

Ovaj plan obuhvaća detaljan vremenski okvir i aktivnosti koje planirate provesti tijekom određenog razdoblja. To uključuje vrstu sadržaja koji će se objaviti (članci, videozapisi, prezentacije itd.), vrijeme objave i kanale distribucije.

Osim toga, ključni su definirani ciljevi i proračun. Definiranje ciljeva se odnosi na svrhu oglašavanja – što želite postići.

Kada se radi o Googleu, ti rezultati će biti prikazani na početnim pozicijama, jasno označeni kao “Oglasi”, “Advertisements” ili “Ads”, dok će ispod njih Google izlistati rezultate organske pretrage za upit koji je tražen. U tom smislu, kroz plaćene oglase, moguće je pozicionirati web stranicu na prvom mjestu na Googleu u relativno kratkom vremenskom roku.

oglašavanje

Učinkovitost online oglašavanja

Ova forma marketinga je brz, jednostavan i najlakši način da privučete posjetitelje na vašu stranicu u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Brza učinkovitost online oglašavanja može biti ključni razlog zašto se mali i srednji poduzetnici, posebno u početnoj fazi poslovanja, oslanjaju na ovu vrstu marketinga. Uz pravilan izbor ključnih riječi i skroman budžet, mali i srednji poduzetnici mogu konkurirati većim i ozbiljnijim konkurentima u istoj industriji ili čak snažnijim “igračima” na tržištu.

Također, ova vrsta marketinga često se primjenjuje (i najučinkovitija je) kada se lansira novi proizvod kako bi se brzo privukla pažnja javnosti. Također, koristi se za obljetnice i druge bitne događaje u poslovanju vaše tvrtke ili marke.

Online oglašavanje, za razliku od drugih oblika marketinga, usredotočeno je na direktnu prodaju proizvoda ili usluga koje nudite. Dakle, ako netko pretražuje “cijena ruža Zagreb” ili “dostava ruža Zagreb”, velika je vjerojatnost da želi kupiti proizvod, s ili bez dostave na određenu adresu, kao što su cvijeće u ovom primjeru.

Ako biste bili vlasnik cvjećarnice u Zagrebu, vjerojatno biste htjeli da vaša web stranica bude na vrhu rezultata Googlea za takve upite. To je razumljivo jer što ste bliže vrhu, veća je vjerojatnost da će pasivni pretraživači postati vaši aktivni kupci.

Naravno, svrha online oglasa ne mora biti samo kupnja – to može biti ispunjavanje kontaktnih obrazaca ili anketa, prijava na newsletter ili bilo koja druga aktivnost koja vas povezuje s korisnicima na neki način.

Još jedna prednost online oglašavanja je sposobnost preciznog izračunavanja stope konverzije na temelju rezultata i prilagodbe postojećih oglasa kako biste s manjim troškovima privukli više posjetitelja.

Stopa konverzije je vjerojatno nepoznat pojam mnogima. Jednostavno rečeno, to je omjer između broja posjetitelja dovedenih na vašu web stranicu putem oglasa i broja posjetitelja koji izvrše željenu akciju, kao što je kupnja određenog proizvoda ili ispunjavanje cilja oglasa. Na primjer, kupnja buketa ruža putem vaše web stranice nakon klikanja na plaćeni oglas.

Proračun oglasa

Što se tiče proračuna, postoji nekoliko metoda za izračunavanje potrebnog proračuna za online oglašavanje. To ovisi o ciljevima koje želite postići putem oglasa, kao i aktivnostima koje želite da korisnici izvrše kako bi oglasi bili uspješni. Postoje različiti modeli: plaćanje po kliku (CPC), plaćanje po tisuću prikaza (CPM), plaćanje po konverziji (CPL) i plaćanje po završenoj aktivnosti (CPA).

Uloga SEO optimizacije u online oglašavanju Ako se odlučite za online oglašavanje, SEO optimizacija nije ključna, ali nije je moguće potpuno zanemariti.

Kod stvaranja oglasa i procesa SEO optimizacije, ključno je temeljito pripremiti se i odabrati prave ključne riječi. Stranica na koju vodite posjetitelje putem oglasa također mora biti optimizirana – za korisničko iskustvo, jer će korisnici brzo napustiti stranicu koja se sporo učitava, kao i za dizajn. Profesionalan izgled web stranice također utječe na zadržavanje posjetitelja i izvršavanje željenih akcija.

Dizajn stranice, raspored elemenata i pozicija CTA (poziv na akciju) gumba su ključni za uspjeh oglasa. CTA gumb potiče korisnike na izvršenje određene akcije kao što je registracija, prijava na newsletter ili kupnja.

Također je važno pratiti moderne standarde, poput primjene HTTPS protokola. Stranice na kojima se obavljaju online kupovine trebaju koristiti HTTPS kako bi se osigurala sigurnost.

Nesumnjivo je razlog tome što prilikom izrade Facebook oglasa možete odabrati opciju da se vaš oglas prikaže i na Instagramu.

U početku je ova društvena mreža služila za dijeljenje selfija, ali pojava profila sa ogromnim brojem pratitelja, bolje poznati kao influenceri, otvorila je vrata raznim načinima monetizacije putem ove platforme. Iako je prvobitno bila fokusirana na dijeljenje fotografija i vizualnog sadržaja, korištenje viralnih hashtagova (čija efikasnost na Facebooku nije bila izražena) omogućilo je marketinškim stručnjacima da u jako kratkom roku učine određeni proizvod, uslugu ili brend poznat široj javnosti.

roi

Izbor društvenih mreža

Kada je u pitanju oglašavanje na društvenim mrežama, ne morate se truditi da vaš brend bude prisutan na svim platformama, niti pokušavati da budete jednako uspješni na svakoj od njih. To je nemoguća misija.

Različite grupe ljudi koriste različite društvene mreže. Na primjer, Reddit često posjećuju entuzijasti za tehnologiju, dok je Pinterest idealan za dijeljenje recepata ili kreativnih projekata, privlačeći korisnike koji su zainteresirani za vizualno privlačan sadržaj. LinkedIn je mjesto za oglašavanje ukoliko tražite poslovne partnere, dok na Twitteru korisnici pišu o različitim temama, a mnogi korisnici i organizacije dijele važne vjesti putem svojih profila na društvenim mrežama.

U svakom slučaju, Facebook i Instagram su najpopularnije društvene mreže koje pokrivaju najširi spektar populacije i omogućavaju ciljanje specifičnih grupa.

Analiza ciljne publike

Neophodno je temeljno upoznati ciljnu publiku i platforme na kojima potencijalni korisnici provode vrijeme kako biste usmjerili svoje resurse tamo gdje će biti najefikasniji. Na osnovu ovih uvida, možete usmjeriti budžet, vrijeme i energiju na pravo mjesto i kreirati najefikasnije oglase na odgovarajućim društvenim mrežama.

Marketing sadržaja

Marketing sadržaja je proces kreiranja i dijeljenja visokokvalitetnog sadržaja sa ciljem izgradnje ugleda vašeg brenda, zabavljanja postojećih korisnika i privlačenja novih prema vašim proizvodima ili uslugama.

Iako je content marketing relativno nov koncept, brzo se nametnuo kao nezaobilazan i efikasan način promocije brenda, usluge ili proizvoda.

Ranije su blogovi često služili kao mjesta za objavu oglasa i affiliate linkova, ali su sada postali mnogo više od toga.

Pod content marketingom se najčešće podrazumijeva vođenje bloga i kreiranje članaka iz industrije. Međutim, tekstualni sadržaj nije jedini format koji može biti uspješan. Video, infografike, fotografije, digitalni časopisi, newsletteri, audio podcasti su također dio modernog digitalnog marketinga.

Ključ je u kreiranju sadržaja koji zadovoljava potrebe vaše ciljne publike i pruža vrijednost.

Ako imate cvjećaru, mogli biste voditi blog sa člancima o uzgoju i njezi različitih vrsta cvijeća. Video sadržaji bi također odgovarali toj temi. Dobri primjeri ovakvog sadržaja su videozapisi Mirjane Mikulec. Možete kreirati video klipove slične njenim i dijeliti ih na YouTube kanalu. Moderne tehnologije omogućavaju kreiranje visokokvalitetnih video sadržaja.

Tekstualni sadržaji mogu sadržavati vizualne elemente kao što su video, slike, infografike. Obrnuto je također moguće – podcasti se često pretvaraju u tekstualni sadržaj. Ovakav pristup omogućava da isti sadržaj bude prilagođen različitim formatima i privuče publiku sa različitim preferencijama.

Pored toga, sinergija između različitih formata može pozitivno utjecati na SEO optimizaciju i pozicioniranje na Google-u.

Kreiranje kvalitetnog sadržaja

Sadržaj koji stvarate treba da pruži vrijednost korisnicima. Na taj način gradite autoritet u svojoj industriji i stvarate povjerenje u vaš brend.

Sadržaj treba biti informativan, edukativan i zabavan. Morate zadovoljiti potrebe vaše ciljne publike.

Korisnik i kupac

Sadržaj koji kreirate ne garantira prodaju. Pravilno implementiran content marketing privlači korisnike i vodi ih od običnih korisnika do kupaca.

Nema savršenog sadržaja, ali trebali biste težiti tome da se što više približite tom cilju. Sadržaj treba da odgovara pitanjima i potrebama vaših potencijalnih kupaca.

SEO optimizacija je također bitna. Treba obratiti pažnju na izbor ključnih reči i optimizaciju naslova i podnaslova.

Copywriting u digitalnom marketingu

Ukoliko nemate resurse za sve potrebne aktivnosti, možete zaposliti freelancere ili koristiti AI alate.

Copywriteri se bave kreiranjem različitih sadržaja kao što su opisi proizvoda, recenzije, video materijali, newsletteri. Oni znaju kako privući ciljnu publiku i postići poslovne ciljeve.

E-mail marketing

E-mail marketing je moćan alat, ali čini se da nije u potpunosti iskorišten u Hrvatskoj. Newsletteri mogu značajno pomoći u izgradnji posvećene publike.

Stvaranje baze korisnika omogućava direktan kontakt sa potencijalnim kupcima. Ovo je važno sredstvo koje treba iskoristiti na pravi način.

Zaključak

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao u shvaćaju digitalnog marketinga! Ukoliko imate pitanja ili trebate pomoć, slobodno nas kontaktirajte.

elementor Pročitajte također:

Pretplatite se i poboljšajte svoje poslovanje.