Održavanje uz pomoć računalnih sustava (CMMS) neophodan je za koordinaciju svih aktivnosti vezanih uz dostupnost, produktivnost i mogućnost održavanja složenih sustava. Suvremeni računalni resursi omogućili su značajno poboljšanje učinkovitosti i učinkovitosti u području održavanja korištenjem CMMS-a. Softver se razvio od relativno jednostavnog glavnog računala za planiranje aktivnosti održavanja do višekorisničkih sustava koji pokrivaju mnoštvo funkcija održavanja. Sposobnost CMMS-a da obradi velike količine podataka na ciljani i brz način otvorila je nove mogućnosti za održavanje, olakšavajući promišljeniji i promišljeniji pristup upravljanju imovinom.

cmms

Što je CMMS?


Akronim CMMS je kratica za Computerized Maintenance Management System. Ovaj programski paket dizajniran je za globalno upravljanje održavanjem, na strateškoj, financijskoj i operativnoj razini. To je danas osnovni softver industrijskog sektora. Mnogo više od jednostavnog računalnog programiranja, on je pomoćnik timovima za održavanje, kamen temeljac industrijske učinkovitosti.

Budući da ga možete koristiti za postizanje različitih ciljeva, postoje različiti načini za opisivanje računalnog softvera za upravljanje održavanjem. S jedne strane, to je sofisticirani softver koji bilježi i koristi tisuće podatkovnih točaka kako bi pružio pregled rada objekta ili detaljne informacije o pojedinim dijelovima opreme. Što se tiče funkcionalnosti, softver CMMS nudi tvrtkama mogućnost praćenja razine zaliha, upravljanja radnim nalozima, postavljanja i rasporeda programa preventivnog održavanja i brzog generiranja točnih izvješća. Ali na drugoj razini, to je samo rješenje koje treba upraviteljima održavanja. Automatiziranje procesa i pojednostavljenje tijeka rada čini vaš život manje stresnim čineći vaš radni dan predvidljivijim.

cmms

Kako radi?


Najlakši način da shvatite kako to funkcionira je da prvo pogledate dva stara načina upravljanja održavanjem, papir i proračunske tablice.

S papirom uvijek riskirate gubitak ili oštećenje podataka. Svaki put kad nacrtate novi radni nalog, velika je vjerojatnost da ćete uključiti pogreške. Čak i ako sve savršeno kopirate, velike su šanse da će netko izgubiti taj komad papira, vašu jedinu kopiju tih bitnih podataka. S proračunskim tablicama, to je suprotan problem. Rizici od kopiranja i lijepljenja loših podataka još uvijek postoje, ali sada često imate previše kopija istih podataka. Zašto je to problem? Jer čim netko ažurira podatke o jednoj kopiji, sve druge nepovezane kopije nisu sinkronizirane. Na kraju, svaki član tima radi na vlastitoj verziji istine. Svi su izvan toga, ali nitko to ne shvaća.

cmms

Povijest CMMS-a


Njegovo podrijetlo seže u sedamdesete godine prošlog stoljeća kada su industrijski alati postali složeniji, prijelazom s mehanike na elektroniku i pojavom robotike. Industrijski sektor postaje sve zahtjevniji. U 1980-ima, kompjuterizacija je transformirala profesije održavanja. Pojavljuju se prvi programi za upravljanje održavanjem. Devedesete su obilježile ekspanziju CMMS-a, koji više nije bio zadovoljan služenjem industriji, već i tercijarnom sektoru. Konačno je 2000-ih CMMS softver uzeo maha. I web ima neke veze s tim. Smanjena ulaganja u hardver, smanjeni troškovi instalacije, potpuni web CMMS stupa na scenu i obećava velike mogućnosti u pogledu ergonomije i funkcionalnosti. Danas, u fazi Clouda i galopirajuće digitalizacije, korisničko iskustvo je obogaćeno. Programski paket CMMS neophodan je za operativne timove.

cmms

Koja je uloga CMMS-a?


Neophodan u industrijskom sektoru, CMMS ima mnoge namjene. Osobito omogućuje operativnom osoblju i upravljačkom timu da:

Poznavanje i prepoznavanje i upravljanje opremom koju treba održavati: inventar, lokacija, upravljanje relativnim informacijama prema vrsti opreme.

Upravljanje održavanjem: preventivno, kurativno, korektivno, poboljšanje.

Upravljanje zahtjevima za intervenciju.

Upravljajte zalihama rezervnih dijelova: održavajući trgovinu ažurnom, bolje kontrolirajući obnavljanje zaliha i obraćajući pozornost na procjenu zaliha.

Upravljanje kupnjom zaliha i usluga (najam opreme): zahtjevi za kupnju, narudžbe, fakturiranje dobavljača.
Koordinirajte osoblje i rasporede: aktivnosti, poslovi, plan opterećenja, prognoze itd.

Upravljanje troškovima i proračunom: priprema proračuna, periodično praćenje, izvješća o odstupanjima između predviđanja i stvarnih troškova, itd.

Pratite izvedbu aktivnosti zahvaljujući ključnim pokazateljima uspješnosti predstavljenim u obliku nadzornih ploča koje specificiraju zahtjeve, statistiku, broj upozorenja, MTTR (srednje vrijeme do popravka), MTBF (srednje vrijeme između kvarova), Paretov zakon, itd.


Na koga utječe ova vrsta softvera?


CMMS se odnosi na nekoliko sektora aktivnosti, sve dok oni uključuju održavanje opreme, zgrada ili instalacije. Evo neiscrpnog popisa:

Sektor nekretnina koristi ga za centralizaciju informacija vezanih uz održavanje zgrada.

Energetski sektor ga koristi u upravljanju mrežnom opremom.

Prometni sektor koristi CMMS za nadzor svoje infrastrukture.

Javni sektor ga koristi u upravljanju javnim zgradama u zajednicama.

Medicinski sektor koristi CMMS za održavanje opreme neophodne za medicinske operacije.

Industrijski sektor ga koristi za održavanje automatiziranih strojeva.


Najčešće korištene značajke CMMS softvera:

Upravljanje ugovorima
U softveru je moguće unijeti i pratiti sve ugovore o održavanju (ugovori o održavanju, popravcima itd.).

Planiranje intervencije
Zahvate održavanja moguće je planirati izravno u softveru, ovisno o vrsti opreme, lokaciji i sl.

Upravljanje vašom opremom
Uz CMMS upravljate svojom opremom na optimalan način. Možete ih s lakoćom popisivati i locirati. Osim toga, CMMS vam omogućuje upravljanje informacijama posvećenim svakoj vrsti opreme. Bilo da se radi o proizvodnoj opremi, prostorima, vozilima itd. imate jednostavno upravljanje. Ovo upravljanje također uključuje tehničku dokumentaciju, kao što su planovi ili dokumentacija proizvođača. Softver CMMS pomaže vam nudeći vam savršeno poznavanje vašeg voznog parka opreme. Zahvaljujući izradi ovog repozitorija i Full Web CMMS rješenjima, sve vaše informacije lako su vam dostupne interno i putem interneta.

Upravljanje vašim kupnjama
Što se tiče vaših kupnji, CMMS vam može uštedjeti novac preuzimajući kontrolu nad uvjetima kupnje vaših dobavljača i omogućujući vam da ih jednostavno međusobno usporedite. Što se tiče integracije zahtjeva za kupnju u softver CMMS, to omogućuje tehničarima i članovima odjela za održavanje optimalno praćenje. U svakom trenutku znaju koje su trenutne narudžbe, kod kojih dobavljača itd.

Upravljanje zalihama
Za tvrtku je softver CMMS posebno zanimljiv zbog svojih značajki upravljanja zalihama. Dapače, softver zna koje količine proizvoda ulaze i izlaze iz trgovine, koji su dijelovi rezervirani za intervencije, koje su minimalne i/ili maksimalne količine nadopune.


Upravljanje vašim osobljem
Softver CMMS također upravlja rasporedima opterećenja vaših timova pomoću alata za pomoć pri planiranju, kao i privremenim rasporedom posla koji treba obaviti. Također omogućuje praćenje utrošenog vremena svakog govornika. Pomažući odjelu za održavanje vaše tvrtke, CMMS vam pruža znatnu pomoć i optimizira svoju produktivnost uz istovremeno smanjenje troškova, posebno onih povezanih s održavanjem i održavanjem vaše opreme.

Popis rezervnih dijelova
Praćenje zaliha i kontrola su poboljšani, osiguravajući da rezervni dijelovi budu dostupni kada su potrebni, a time i maksimalno produženo vrijeme rada. Zahtjev i naručivanje dijelova integrirani su u CMMS kako bi se postigla bolja učinkovitost. Prate se dobavljači i njihov učinak. CMMS podaci tada se mogu koristiti za ubrzavanje budućih napora u izradi proračuna i planiranju.

Raspored održavanja
Preventivno i redovno održavanje posebno su važni kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje opreme i pratećih objekata. Prethodni rasporedi izdaju se automatski, što omogućuje bolje planiranje korištenja radne snage. Obnove i uvjeti ugovora o uslugama se prate i proizvode se rana upozorenja o isteku.

Koji je najbolji CMMS u Hrvatskoj?

Preporučujem Worktrek, cjeloviti CMMS za praćenje vaših radnih naloga i dnevnih zadataka, smanjenje zastoja opreme, poboljšanje zdravstvenih i sigurnosnih postupaka na jednoj platformi u oblaku. Početna cijena ovog CMMS-a iznosi 19 eura.