Rast umjetne inteligencije možda je započeo lansiranjem ChatGPT-a , ali tehnologija je sada integrirana u sve vrste produktivnih platformi osmišljenih da nam olakšaju svakodnevne tijekove rada.

Strah koji mnogi ljudi imaju kada čuju za korištenje umjetne inteligencije na radnom mjestu je da će ih tehnologija zamijeniti . Međutim, najbolji ai alati o kojima ovdje govorim neće obaviti posao umjesto vas — naprotiv, mogu povećati vašu  radnu produktivnost.

Najbolji ai alati umjetne inteligencije mogu vam pomoći da izvršite male, ali neophodne dnevne zadatke koji dugoročno doprinose uštedi vremena. Rezultat: trošite manje vremena na administratore, a više vremena radeći stvari u kojima uživate ili koje imaju veću vrijednost za vaš posao.

Čak i prije trenutnog procvata AI-a, pokrivao sam i testirao razne AI alate. Nakon što sam vidio za što su određeni alati sposobni, bilo mi je teško prestati ih koristiti. Kao rezultat toga, uključio sam nekoliko ovih alata u različite aspekte svog svakodnevnog tijeka rada. 

Ovo su moji najbolji ai alati umjetne inteligencije, koje najčešće koristim svaki dan. Zanimljivo, samo jedna od ovih life-hack tehnologija je AI chatbot.

Najbolji AI alati za brži rad:

chatgpt

Počnimo s najhvaljenijim AI alatom: chatbotom. Testirao sam većinu AI chatbota na tržištu ,a ChatGPT  je nedavno postao moj favorit i moram ga imati u mom tijeku rada. Evo zašto. 

Iako je ChatGPT bio nedvojbeno impresivan kada je prvi put lansiran, imao je neke velike nedostatke, uključujući ograničenje znanja i stariji GPT model. Međutim, u svibnju je OpenAI nadogradio svoj chatbot kako bi riješio te probleme, dodajući značajke koje su obično ograničene na korisnike ChatGPT Plus, uključujući Pregledavanje, Vision, analizu podataka, učitavanje datoteka i GPT-ove . Ova nadogradnja čini besplatni ChatGPT sveobuhvatnim AI alatom za rad koji biste trebali iskoristiti.

Alat prvenstveno koristim u svojem tijeku rada kao tražilicu za više razgovora. Ako imam pitanje o bilo čemu, obraćam se ChatGPT-u radije nego Googleu jer umjesto filtriranja kroz stotine rezultata kao što bih pratio Google upit, dobivam jedan jednostavan, razgovorni odgovor koji se izravno odnosi na moje pitanje. 

Kada ChatGPT mora pretraživati ​​web u potrazi za odgovorom, uključit će čak i izvore iz kojih je chatbot dobio odgovor. To mi omogućuje da provjerim pružene informacije i saznam više o temi, što ga čini izvrsnim alatom za istraživanje ili rad na radnom projektu. 

ChatGPT također može pomoći u lektoriranju gramatike, prepisivanju teksta s nesavršenim riječima, pa čak i pisanju poruka, prijedloga ili drugog sadržaja ispočetka. Iako ne koristim ove značajke u svom radu ili člancima, smatram da su nevjerojatno korisne pri pisanju osobne korespondencije.

Možda jedna od najvrjednijih novih značajki omogućuje korisnicima učitavanje snimaka zaslona, ​​fotografija i dokumenata. PDF-ovi često sadrže puno informacija koje mogu biti teško probavljive; sada ih možete učitati na ChatGPT i on će odgovoriti na vaše pitanje o dokumentu, generirati sažetke ili čak stvoriti sadržaj na temelju njega. 

Kao izvjestitelj koji pokriva svijet umjetne inteligencije koji se brzo razvija, često moram čitati nova istraživanja, uključujući mnoge članke iz akademskih časopisa. Nakon što pročitam studiju u cijelosti, upotrijebit ću sažetak ChatGPT-a da potvrdim svoje nalaze i da se dodatno raspitam o točkama koje mi još nisu bile jasne. 

Još jedna vrijedna prednost ChatGPT-a je njegova sposobnost pomoći pri  pisanju koda, generiranju Excel formula, stvaranju grafikona i tablica i više. Iako ovo nisam osobno testirao, znam nekoliko profesionalaca koji to redovito koriste. 

canva pro

Canva ima gotovo sve AI alate koje možete zamisliti za grafički dizajn, uključujući vlastiti AI generator slike. Međutim, ako svakodnevno stvarate vizualni sadržaj poput mene, nećete nužno imati koristi od generiranja slika. Umjesto toga, potrebni su vam alati koji olakšavaju i ubrzavaju stvaranje objava na društvenim mrežama, pozivnica, letaka i prezentacija — i tu Canva Pro blista. 

Canva Pro ima impresivan niz alata za grafički dizajn, uključujući Magic Edit, Magic Design, Magic Eraser, Background Remover i još mnogo toga. Sve ove značajke upotpunjuju robustan raspon zadataka, automatizirajući gotovo sve vaše potrebe vizualnog dizajna.

Moj osobno najdraži alat i onaj koji koristim svaki dan je Canvin AI Background Remover. Zvuči li osnovno? Naravno, ali ako ste ikada morali izolirati stavku na fotografiji, znate koliko taj proces može biti zamoran korištenjem Photoshopa ili koliko neki automatizirani alati mogu pokvariti ovaj zadatak.

Uz Canvu, sve što je potrebno je dodir gumba za izolaciju slike, a AI proizvodi točne rezultate svaki put. Ovu značajku redovito koristim za izradu glavnih slika za svoje članke, slika proizvoda za ZDNET najbolje popise, pa čak i postove na Instagramu . 

Canva Pro pojedinačni račun košta 120 USD godišnje nakon isteka 30-dnevnog besplatnog probnog razdoblja. 

otter ai

Ako ste ikada ručno prepisivali razgovor, znat ćete da je to dugotrajan i zamoran zadatak. 

Sjajna vijest je da je AI tu da pomogne. Bilo da ste student koji snima svoja predavanja, profesionalac koji treba stvoriti bilješke sa sastanka i istaknute dijelove ili netko tko svakodnevno snima intervjue, Otter.ai ozbiljno štedi vrijeme. 

Uz Otter.ai, možete uvesti glasovnu snimku i imati potpunu transkripciju razgovora u nekoliko minuta. AI pomoćnik uključuje oznake govornika, vremenske oznake i prilično točnu transkripciju. 

Kao reporter, vodim mnoge intervjue kao dio svog svakodnevnog rada. Može biti vrlo dugotrajan pregled audiosnimki tih intervjua — koji mogu trajati samo 15 minuta ili čak sat i pol — a zatim ili zapisati razgovore riječ po riječ ili zabilježiti vrijeme žigove odjeljaka koji su mi se posebno istaknuli. Uz Otter.ai, mogu jednostavno prenijeti audio datoteku i generirati transkripciju u nekoliko sekundi. 

U prošlosti sam koristio druge usluge prijepisa, ali Otter.ai blista u točnosti i učinkovitosti. 

Otter.ai nudi besplatni plan, ali ograničeni ste na 300 mjesečnih minuta prijepisa po 30 minuta po razgovoru za sve razgovore snimljene na samoj platformi, a s besplatnim računom dobivate samo tri doživotna uvoza. Stoga, ako snimate razgovore koje je potrebno transkribirati negdje drugdje, besplatni plan možda neće biti za vas. 

Ako ste poput mene i trebate neograničeni uvoz i napredno pretraživanje, Otter.ai nudi cijenu pretplate od 8,33 USD mjesečno uz godišnju naplatu. Budući da je vrijeme novac, s obzirom na svo vrijeme koje mi Otter.ai štedi, mislim da je to isplativa investicija. 

grammarly

Grammarly postoji već duže vrijeme, a AI je sastavni dio njegovih usluga. Platforma je poznata po svojoj mogućnosti provjere pravopisa, gramatike, jezgrovitosti i više u vašem svakodnevnom pisanju, i to s dobrim razlogom — pouzdana je i korisna. 

Moj omiljeni način korištenja alata je da ostavim proširenje Grammarly za Chrome uključeno tako da umjetna inteligencija može raditi u pozadini i uhvatiti greške koje sam propustio, što je posebno korisno kada pišete u pokretu.

Uz osnovnu gramatičku pomoć, alat može ponuditi i drugu napredniju pomoć zahvaljujući integraciji generativnih AI značajki koje pružaju prečace za vaše svakodnevne zadatke. 

Na primjer, možete koristiti Grammarly za stvaranje ili prepisivanje teksta, davanje ideja, prepoznavanje praznina u vašem pisanju, promjenu tona vašeg teksta, generiranje brzih odgovora, izradu obrisa i još mnogo toga. Možete čak odabrati i glas, koji uključuje opcije za formalnost i ton, za pomoć pri sastavljanju poruka za različite platforme, kao što su LinkedIn ili e-pošta. 

Iako ne koristim značajke pisanja ili prepisivanja u vlastitom tijeku rada, vidim vrijednost njihove implementacije u svakodnevne procese pisanja drugih ljudi

Pretplatite se i poboljšajte svoje poslovanje.