Što je Google Analytics uopće?

Google Analytics je platforma za većinu onih koji rade u digitalnom marketingu, za mjerenje i praćenje uspješnosti web-stranice i kampanje te kako bi u konačnici razumjeli svoje klijente. Do 2020. sučelje koje su koristili trgovci bilo je poznato kao Universal Analytics.

16. ožujka 2022. Google je najavio da će početi ukidati Universal Analytics od srpnja 2023. To znači da će svi morati koristiti GA4 najkasnije do tog datuma.

google analytics

Koja je razlika između Universal i GA 4?

Google Analytics 4 poznat kao GA4 nova je verzija i pokrenut je u listopadu 2020. Za razliku od prethodnih verzija, tj. Classic Analytics, i Universal Analytics, GA4 nije izgrađen za mjerenje posjeta ili sesija na web-stranici: radije je napravljen za mjerenje interakcija web-mjesta i mobilnih aplikacija, poznatih kao događaji (events).

Iako su događaji (events) dostupni u Universal Analytics, može ih biti teško postaviti za neiskusne marketinške stručnjake ili one s ograničenim znanjem o alatima poput Google Tag Manager. To je značilo da mnogo važnih podataka o interakciji sa stranicom nije automatski prijavljeno u Universal Analyticsu. GA4 ima za cilj to riješiti.

Zaključak

UA prati prikaze zaslona u zasebnim entitetima specifičnim za mobilne uređaje, dok GA4 kombinira podatke s weba i aplikacije u istom entitetu. Ako pratite i web i podatke aplikacije u svom GA4 entitetu, svakako uzmite u obzir dodatni promet aplikacije kada uspoređujete mjerne podatke o prikazu stranice između njih.

Pretplatite se i poboljšajte svoje poslovanje.