dsigital

Kako napraviti web stranicu i zaraditi

Kompletni vodič 2023.

Izrada web stranice od nule može se činiti kao zastrašujući zadatak, pogotovo ako nemate prethodnog iskustva u web razvoju. Međutim, uz odgovarajuće smjernice i alate, svatko može izgraditi web stranicu koja je i funkcionalna i vizualno privlačna. U ovom vodiču za početnike provest ćemo vas kroz korak po korak proces izrade web stranice od nule.

Korištenje web stranice ključno je za širenje vašeg digitalnog otiska, bilo da želite stvoriti osobni blog ili uspostaviti uspješan online posao. Djeluje kao prolaz, povezuje vas s velikom publikom i pruža platformu za izražavanje mišljenja i prikazivanje vaših talenata, čime potiče izglede za osobne i profesionalne pothvate.

U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako lansirati vašu web stranicu na što bezbolniji način. Pomoći ćemo vam u odabiru odgovarajuće platforme, nabavi idealnog plana web hostinga i osiguranju nezaboravnog naziva domene uz pomoć sveobuhvatnog alata za provjeru web domene. 

Nadalje, prikazati ćemo strategije nakon lansiranja koje zaslužuju vašu pozornost i odgovoriti na najčešće upite. Na samom kraju ovog vodiča, posjedovat ćete potrebnu stručnost da razvijete svoju web stranicu.

1. Uvod

U današnjem digitalnom dobu, prisutnost na mreži ključna je za pojedince i tvrtke. Web stranica služi kao virtualni prodajni izlog ili portfelj, omogućujući vam da svoje proizvode, usluge ili osobni brend predstavite globalnoj publici. Slijedeći ovaj vodič, naučit ćete ključne elemente izgradnje web stranice koja se ističe i učinkovito prenosi vašu poruku.

2. Odabir naziva domene

Prvi korak u izradi web stranice je odabir naziva domene. Naziv vaše domene je web adresa koju će korisnici upisivati u svoje preglednike kako bi pristupili vašoj stranici. Trebao bi biti nezaboravan, relevantan za svrhu vaše web stranice i po mogućnosti uključivati naziv vaše marke ili tvrtke. Razmislite o korištenju platformi za registraciju naziva domene kako biste provjerili dostupnost željenog naziva domene i registrirali ga. Ovdje možete provjeriti, je li vaše ime domene dostupno.

What Is A Domain Name? | Boxmode Blog

3. Odabir pružatelja

Nakon što dobijete naziv domene, potreban vam je pružatelj web hostinga koji će pohraniti datoteke vaše web stranice i učiniti je dostupnom korisnicima. Potražite pouzdanog pružatelja usluga hostinga koji nudi dobro vrijeme rada poslužitelja, dovoljno prostora za pohranu i propusnost te izvrsnu korisničku podršku. Zajednički hosting je isplativa opcija za početnike, dok namjenski hosting pruža više resursa za veće web stranice. Preporučujem MyDataKnox hosting radi kvalitete usluge, odlične korisničke podrške te zbog povoljnih cijena hosting paketa (1€/mj).

Web hosting paketi, domene i serveri | MyDataKnox

4. Dizajn vaše web stranice

Planiranje izgleda vaše web stranice

Prije nego što se upustite u stvarni dizajn, bitno je isplanirati izgled vaše web stranice. Razmotrite broj stranica koje želite, organizaciju sadržaja i strukturu navigacije. Dobro osmišljen izgled osigurava da posjetitelji lako pronađu ono što traže i poboljšava njihovo cjelokupno korisničko iskustvo.

Which Web Design Platform Is Right for You?

Stvaranje Wireframea

Žičani okvir vizualni je prikaz izgleda i strukture vaše web stranice. Pomaže vam vizualizirati položaj različitih elemenata kao što su zaglavlja, izbornici, odjeljci sadržaja i podnožja. Možete koristiti mrežne alate za wireframing ili jednostavno skicirati na papiru kako biste dobili jasnu predodžbu o tome kako će vaše web mjesto izgledati.

Website Wireframe Template | Web Wireframe Template | Uizard

Odabir alata za izradu web stranica ili sustava za upravljanje sadržajem (CMS)

Graditelji web stranica i CMS platforme pružaju korisničko sučelje koje pojednostavljuje proces izrade web stranica. Oni nude unaprijed dizajnirane predloške, funkciju povlačenja i ispuštanja i ugrađene značajke. Popularni programi za izradu web stranica uključuju Elementor, Wix, WordPress i Squarespace. Procijenite njihove značajke, jednostavnost korištenja i skalabilnost prije nego što napravite izbor.

Hostinger custom infographic comparing the various aspects of the WordPress CMS and a website builder

5. Stvaranje sadržaja web stranice

Odličan sadržaj web stranice ključan je za privlačenje posjetitelja i učinkovito prenošenje vaše poruke. Slijedite ove smjernice prilikom izrade sadržaja za svoju web stranicu:

Pisanje zanimljivog teksta

Napišite uvjerljiv i sažet tekst koji ističe jedinstvene prodajne prednosti vašeg poslovanja ili prikazuje vašu stručnost. Upotrijebite ton razgovora, izravno se obratite svojoj ciljnoj publici i jasno iskomunicirajte prednosti koje će imati od vaše web stranice. Također, možete koristiti i umjetnu inteligenciju da napiše tekst za vas.

17 SEO Copywriting Tips To Help Your Rankings

Uključivanje relevantnih slika i videozapisa

Vizualni elementi kao što su slike i videozapisi mogu poboljšati vizualnu privlačnost vaše web stranice i pružiti dodatne informacije vašim posjetiteljima. Osigurajte da su mediji koje odaberete usklađeni s imidžom vaše marke i da nadopunjuju vaš pisani sadržaj.

Free Website Builder: Build a Free Website or Online Store | Weebly

Optimiziranje sadržaja za SEO

Kako biste povećali vidljivost svoje web stranice u rezultatima tražilice, optimizirajte svoj sadržaj za optimizaciju tražilice (SEO). Provedite istraživanje ključnih riječi kako biste identificirali relevantne ključne riječi i prirodno ih uključili u sadržaj svoje web stranice, meta oznake i naslove.

Blog SEO i kako ga poboljšati? — DSigital.com

6. Prilagodba vaše web stranice

Odabir teme ili predloška


Odaberite temu ili predložak koji je u skladu sa svrhom vaše web stranice i odražava identitet vaše marke. Razmotrite čimbenike kao što su izgled, shema boja i stilovi fonta. Prilagodljive teme pružaju fleksibilnost u smislu izmjena dizajna.

14 Best WordPress Elementor Templates [FREE & PREMIUM] - WPDeveloper

Prilagođavanje boja, fontova i stilova


Personalizirajte svoju web stranicu odabirom boja, fontova i stilova koji predstavljaju vašu marku i stvaraju kohezivno vizualno iskustvo za posjetitelje. Dosljednost u elementima dizajna povećava prepoznatljivost marke i čini vašu web stranicu vizualno privlačnijom.

Your Website Needs A Style Guide

Dodavanje funkcionalnosti s dodacima ili proširenjima


Proširite funkcionalnost svoje web stranice integracijom dodataka ili proširenja. Ovi dodatni alati omogućuju vam uključivanje značajki kao što su obrasci za kontakt, integracija društvenih medija, funkcionalnost e-trgovine i više.

What is a WordPress Plugin?

7. Testiranje i optimiziranje vaše web stranice

Provjera kompatibilnosti s različitim preglednicima


Testirajte svoju web stranicu u različitim web preglednicima kako biste bili sigurni da se prikazuje i funkcionira dosljedno za sve korisnike. Popularni preglednici koje treba razmotriti uključuju Chrome, Firefox, Safari i Edge. Napravite potrebne prilagodbe ako se otkriju nedosljednosti.

Browser Compatibility – Planning Help Center

Osiguravanje mobilnog odziva


Uz sve veću upotrebu pametnih telefona i tableta, ključno je osigurati da vaša web stranica odgovara mobilnim uređajima. Responzivni dizajn osigurava da se vaša web stranica prilagođava različitim veličinama zaslona i pruža optimalno iskustvo pregledavanja za mobilne korisnike.

Responsive vs. Mobile-Friendly Websites: What's the Difference?

Provođenje testova upotrebljivosti


Zamolite prijatelje, kolege ili članove ciljane publike da se kreću kroz vašu web-stranicu i pruže povratne informacije na njihovo iskustvo. Testovi upotrebljivosti pomažu u prepoznavanju problema s korisničkim sučeljem ili navigacijom koje je potrebno poboljšati.

Optimiziranje brzine web stranice


Optimizirajte brzinu učitavanja svoje web stranice komprimiranjem slika, smanjivanjem koda i korištenjem tehnika predmemoriranja. Web stranica koja se brzo učitava poboljšava korisničko iskustvo i poboljšava rangiranje u tražilicama.

7 Simple Tips to Speed Up Your Website | Syncfusion Blogs

8. Pokretanje vaše web stranice

Dovršavanje sadržaja i dizajna


Prije pokretanja svoje web stranice pregledajte sav sadržaj i elemente dizajna kako biste osigurali točnost i dosljednost. Provjerite pravopisne ili gramatičke pogreške i izvršite potrebne izmjene. Testirajte sve obrasce i interaktivne elemente kako biste potvrdili da ispravno funkcioniraju.

 

Testiranje funkcionalnosti web stranice


Temeljito testirajte funkcionalnost svoje web stranice, uključujući veze, gumbe, obrasce i interaktivne značajke. Provjerite učitavaju li se sve stranice web-mjesta ispravno i nema li neispravnih veza ili poruka o pogrešci.

Objavljivanje vaše web stranice


Nakon što ste zadovoljni sadržajem, dizajnom i funkcionalnošću svoje web stranice, vrijeme je da je objavite! Povežite naziv svoje domene sa svojim pružateljem web hostinga i učinite svoju web stranicu živom kako bi je svijet mogao vidjeti.

Tadaa! Upravo ste objavili svoju prvu stranicu! Čestitamo! Podijelite ju sa svojim prijateljima, kolegama i na društvenim mrežama kako biste privukli što više korisnika.

Vector Group Charitable Trust Website is Live! – Vector Group Charitable  Trust – Envisioning Sustainable Communities Creatively

9. Promoviranje vaše web stranice

Implementacija SEO strategija


Kako biste povećali organski promet na svojoj web stranici, implementirajte SEO strategije kao što su optimizacija meta oznaka, stvaranje povratnih veza visoke kvalitete i redovito ažuriranje vašeg sadržaja relevantnim ključnim riječima. Usredotočite se na pružanje vrijednog sadržaja koji je usklađen s namjerom pretraživanja korisnika.

Stvaranje zanimljivih profila na društvenim mrežama


Izgradite snažnu prisutnost na platformama društvenih medija relevantnim za vašu ciljanu publiku. Izradite zanimljive profile, dijelite sadržaj svoje web stranice, komunicirajte sa sljedbenicima i iskoristite oglašavanje na društvenim mrežama kako biste dosegli širu publiku.

Vođenje online reklamnih kampanja


Razmislite o pokretanju online reklamnih kampanja za promicanje svoje web stranice. Platforme kao što su Google Ads i oglašivačke mreže na društvenim mrežama omogućuju vam da ciljate određene demografske skupine i interese, povećavajući vidljivost vaše web stranice.

10. Zaključak

Izrada web stranice od nule može se isprva činiti neodoljivom, ali uz pravi pristup i alate postaje ostvariv zadatak. Slijedeći ovaj vodič za početnike, naučili ste bitne korake potrebne za izradu web stranice od nule. Ne zaboravite se usredotočiti na korisničko iskustvo, optimizirati svoj sadržaj i učinkovito promovirati svoju web stranicu kako biste povećali njezin učinak.

Web stranica poboljšava osobno ili profesionalno brendiranje na internetu. Osim toga, web stranice pomažu u dijeljenju sadržaja sa širom publikom. Prije izrade vlastite web stranice odaberite odgovarajuću platformu, odaberite nezaboravnu domenu i nabavite plan web hostinga ako je potrebno.

Dvije platforme na koje smo se usredotočili su CMS i alati za izradu web stranica. Podijelili smo korake za izradu web stranice koristeći WordPress i Hostinger, zajedno sa savjetima o tome kako optimizirati svoju web stranicu.

Često postavljena pitanja

Mogu li izraditi web stranicu od nule bez ikakvog znanja kodiranja?

Apsolutno! Graditelji web stranica i sustavi za upravljanje sadržajem nude intuitivna sučelja koja ne zahtijevaju vještine kodiranja. Možete izraditi web stranicu profesionalnog izgleda koristeći unaprijed dizajnirane predloške i funkciju povlačenja i ispuštanja.

Koja je razlika između naziva domene i web hostinga?

Naziv domene je web adresa vaše web stranice, dok je web hosting usluga koja pohranjuje datoteke vaše web stranice i čini ih dostupnima posjetiteljima. Zamislite naziv domene kao svoju adresu, a web hosting kao fizički prostor u kojem se nalazi vaša web stranica.

Trebam li unajmiti profesionalnog web dizajnera da izradi web stranicu od nule?

Angažiranje profesionalnog web dizajnera nije potrebno, pogotovo za početnike. Uz dostupnost alata za izradu web stranica jednostavnih za korištenje i CMS platformi, web stranicu možete izraditi sami. Međutim, ako imate posebne zahtjeve za dizajnom ili vam je potrebna složena funkcionalnost, razmislite o savjetovanju sa stručnjakom.

Koliko je vremena potrebno za izradu web stranice od nule?

Vrijeme potrebno za izradu web stranice od nule ovisi o raznim čimbenicima kao što su složenost vaše web stranice, vaše poznavanje alata i tehnologija te količina sadržaja koji trebate izraditi. Uz pravilno planiranje i predanost, možete izraditi osnovnu web stranicu u nekoliko dana ili tjedana.

Što trebam uključiti u sadržaj web stranice?

Sadržaj vaše web stranice trebao bi biti informativan, privlačan i prilagođen vašoj ciljanoj publici. Uključite pojedinosti o svojim proizvodima, uslugama ili namjeni vaše web stranice. Koristite uvjerljiv jezik, visokokvalitetne slike i videozapise kako bi vaš sadržaj bio dojmljiviji.

 

Pretplatite se i poboljšajte svoje poslovanje.