Backlink je najjednostavnije objašnjeno link koji nas preusmjerava na našu web stranicu sa treće stranice.

Backlink je referenca usporediva s citatom. Količina, kvaliteta i relevantnost povratnih poveznica za web stranicu među čimbenicima su koje tražilice poput Googlea procjenjuju kako bi procijenile koliko je stranica važna i koliko visoko da ju rangira na stranici sa rezultatima pretraživanja.

backlink

PageRank izračunava ocjenu za svaku web-stranicu na temelju toga kako su sve web-stranice međusobno povezane i jedna je od varijabli koje Google Pretraživanje koristi za određivanje koliko visoko web stranica treba ići u rezultatima pretraživanja. Također je istražen i implementiran Topical PageRank, koji daje veću važnost povratnim (backlink) vezama koje dolaze sa stranice iste teme kao i ciljna stranica.

Tražilice često koriste broj backlink veza koje web stranica ima kao jedan od najvažnijih čimbenika za određivanje rangiranja, popularnosti i važnosti te web stranice na tražilici. Googleov opis svog PageRank sustava (siječanj 1998.), na primjer, napominje da “Google podrazumijeva vezu sa stranice A na stranicu B kao glasovanje, po stranici A, za stranicu B.”

Relevantnost rangiranja u tražilicama je visoka, a smatra se ključnim parametrom u online poslovanju i stopi konverzije posjetitelja bilo koje web stranice, posebice kada je u pitanju online shopping. Komentiranje na blogu, bloganje gostiju, prenošenje članaka, angažmani na društvenim mrežama i objava na forumu mogu se koristiti za povećanje backlink veza.

Web stranice često koriste SEO tehnike kako bi povećale broj backlink veza koje vode na njihovu web stranicu. Neke su metode besplatne za korištenje od strane svih, dok neke metode, poput link-baiting, zahtijevaju dosta planiranja i marketinga da bi funkcionirale. Postoje i plaćene tehnike za povećanje broja povratnih veza na ciljanu stranicu. Na primjer, privatne mreže blogova mogu se koristiti za kupnju backlink veza. Procijenjeno je da je prosječni trošak kupnje poveznice u 2019. bio 2000 kn i 3000 kn kada su marketinški blogovi isključeni iz izračuna.

backlink
Način rada backlink-a

Nekoliko faktora određuje vrijednost backlink veze. Povratne veze s autoritativnih web stranica na određenu temu vrlo su vrijedne. Ako i web-mjesta i stranice imaju sadržaj usmjeren na temu, backlink se smatra relevantnim jer ima snažan utjecaj na rangiranje web stranice na tražilici kojoj je dodijeljena backlink veza.

Kako dobiti backlink?

Vrlo je jednostavno, potrebno je samo otići na neku stranicu gdje imate šansu “zalijepiti” link svoje stranice. Backlink builder je tablica koju sam stvorio kako olakšao proces pronalaženja kvalitetnih linkova.

Primjer: Web stranica “Awwwards.” ima opciju postavljanja vlastitog linka unutar vašeg profila. Nakon što unesemo link svoje stranice, upravo smo dobili backlink.

backlink

Zaključak

Dodavanje povratnih veza na vašu web stranicu može potaknuti vašu stranicu da se rangira mnogo više na stranici s rezultatima tražilice (Google), zato je važno uključiti povratne veze u svaku web stranicu koja je namijenjena da se vidi.

Imajte na umu da kontekst i industrija moraju biti usklađeni, inače će posjetitelji biti zbunjeni sadržajem web stranice.

Upotrijebite praktične alate kao što su sustavi za upravljanje vidljivošću kao što je SEM-Rush, Ahrefs da saznate koliko povratnih veza sadrži vaša web stranica i kako poboljšati svoju SEO izvedbu.

elementor Pročitajte također:

Pretplatite se i poboljšajte svoje poslovanje.