Što je to uopće metaverse?

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako je Facebook objavio da se rebrandirao u Meta i da će svoju budućnost usredotočiti na nadolazeći “metaverse”.

metaverse

Od tada nije postalo jasnije što taj izraz točno znači. Postoji nekoliko definicija koje objašnjavaju ulogu metaverse-a na internetu, a ovo je jedna od njih: Metaverse je konceptualna verzija buduće verzije interneta koja će razvojem tehnologije koristiti proširenu stvarnost (AR), virtualnu stvarnost (VR), video kako bi omogućila svim korisnicima interakciju u digitalnom svijetu.

Tko ga je stvorio?

Da razjasnimo, Facebook nije stvorio “Metaverse”, ali je stvorio lavinu u kojoj se nalaze razne tehnološke tvrtke koje također žele zauzeti svoje mjesto unutar nadolazećeg metaverse-a te postići prednost nad konkurencijom.

Tehnološki bogovi poput Microsofta i Meta (Facebook) rade na izgradnji tehnologije povezane s virtualnim svjetovima, ali nisu jedini. Mnoge druge velike tvrtke, uključujući Nvidiu, Unity, Roblox… Grade infrastrukturu za stvaranje boljih virtualnih svjetova koji više oponašaju naš fizički život.

Od trenutka kada je Facebook postao Meta, različiti razvojni događaji napravili su prekretnice na putu prema stvarnom, online virtualnom svijetu koji uključuje proširenu stvarnost, virtualnu stvarnost, 3D holografske avatare, video i druga sredstva komunikacije. Kako se meta širi, ponudit će vam hiper-stvarni alternativni svijet u kojem možete “živjeti”.

metaverse

Bilo u virtualnoj stvarnosti (VR), proširenoj stvarnosti (AR) ili jednostavno na monitoru, obećanje je omogućiti veće preklapanje naših digitalnih i fizičkih života u socijalizaciji, produktivnosti, kupovini i zabavi. U svojoj srži, meta je evolucija našeg trenutnog Interneta.

  • elementor
  • Jeste li znali?