Što je IoT (internet of things)?

IoT (Internet of things) se može definirati kao mreža internetskih uređaja, gdje za prijenos podataka ne zahtijeva ljudsko sudjelovanje. To je jedan od trendova u web developmentu koji najviše obećavaju.

IoT sastoji se od pametnih uređaja omogućenih za web koji koriste ugrađene sustave, kao što su procesori, senzori i komunikacijski hardver, za prikupljanje, slanje i djelovanje na podacima koje dobiju iz svojih okruženja.

Spajanje uređaja može biti bežično i omogućava nove mogućnosti za međusobnu interakciju ne samo između različitih sustava i donosi nove mogućnosti njihove kontrole, praćenje i pružanje naprednih usluga. To mogu biti primjerice hladnjaci, perilice, ili razni sigurnosni sustavi.

Ponekad ti uređaji komuniciraju s drugim povezanim uređajima i djeluju na temelju informacija koje dobivaju jedni od drugih. Uređaji obavljaju većinu posla bez ljudske intervencije, iako ljudi mogu komunicirati s uređajima; na primjer, postaviti ih, dati im upute ili pristupiti podacima.

iot

IoT se pokazao kao jedan od najsnažnijih trendova web developmenta budući da potiče stalni prijenos podataka. Pomaže tvrtkama da brzo stupe u kontakt s kupcima, stvarajući personalizirana iskustva. IoT se može koristiti za stvaranje napredne komunikacije između različitih operativnih modela i izgleda web stranica.

Tehnologija također dolazi sa širokim primjenama kao što su kamere, senzori, oprema za signalizaciju itd. koja pomaže u učinkovitijem rješavanju zahtjeva klijenata.

Benefiti kod razvoja web stranica uz Internet of things:

IoT daje točne rezultate bez kašnjenja ili grešaka u vezi s prijenosom podataka.


Podržava sigurnosne tehnologije koje štite poslovne i korisničke podatke.

Pomaže programerima da dobiju više uvida, analiziraju ponašanje korisnika i poboljšaju cjelokupno korisničko iskustvo.