Što je affiliate marketing?

Affiliate marketing je vrsta marketinga temeljenog na učinku u kojem tvrtka nagrađuje jednu ili više podružnica za svakog posjetitelja ili kupca koje su donijeli vlastiti marketinški napori afilijacije.

Može se preklapati s drugim metodama internetskog marketinga, uključujući organsku optimizaciju tražilica (SEO), plaćeni marketing na tražilicama (PPC) , marketing putem e-maila, marketing sadržaja i prikazno oglašavanje putem Google mreže.

Ovu vrstu marketinga oglašivači često zanemaruju. Dok tražilice, e-mail i sindikacija web stranica privlače veliku pažnju online trgovaca, affiliate marketing ima mnogo niži profil. Ipak, podružnice i dalje igraju značajnu ulogu u marketinškim strategijama e-trgovaca.

affiliate marketing

Što je affiliate marketing – Vrste:

  • Nevezani affiliate marketing: Ovo je model oglašavanja u kojem podružnica nema veze s proizvodom ili uslugom koju promovira. Nemaju poznatih povezanih vještina ili stručnosti i ne služe kao autoritet niti tvrde o njegovoj upotrebi. Ovo je najneuključeniji oblik affiliate marketinga. Nedostatak privrženosti potencijalnom kupcu i proizvodu oslobađa podružnicu od obveze preporučivanja ili savjetovanja.
  • Uključeni affiliate marketing: Ova vrsta marketinga uspostavlja dublju vezu između podružnice i proizvoda ili usluge koju promoviraju. Koristili su ili koriste proizvod i uvjereni su da njihova pozitivna iskustva mogu podijeliti i drugi. Njihova iskustva su reklame i služe kao pouzdani izvori informacija. S druge strane, budući da daju preporuke, njihov ugled može biti ugrožen bilo kakvim problemima koji proizlaze iz ponude.
  • Povezani affiliate marketing: Kao što ime sugerira, povezani afilijacijski marketing uključuje promociju proizvoda ili usluga od strane podružnice s nekom vrstom odnosa s ponudom. Općenito, veza je između pridružene niše i proizvoda ili usluge. Podružnica ima dovoljno utjecaja i stručnosti za generiranje prometa, a njihova razina ovlasti čini ih pouzdanim izvorom. Povezano društvo, međutim, ne daje nikakve tvrdnje o korištenju proizvoda ili usluge.

Kako postati dio affiliate marketinga?

Jedino što vam je potrebno je platforma na kojoj ćete oglašavati/promovirati proizvod ili uslugu za koju se prijavite, to može biti web-stranica, profil na društvenim mrežama, Youtube kanal i slično. Odlično! Sada imate svoju platformu i spremni ste zatražiti svoj affiliate kod. Ovdje možete pronaći poslodavce koji traže affiliate marketingaše. Posjetite stranicu proizvoda/usluge za koji želite postati affiliate te im pošaljite upit. Sretno! Nadam se da sam vam odgovorio na pitanje “što je affiliate marketing?”.

Što prodavati kao affiliate?

Online tečajevi: Online tečajevi popularan su i unosan izbor za podružnice. Često imaju visoku cijenu i veliku potražnju, što ih čini odličnom opcijom za podružnice koje žele ostvariti značajan prihod. Potražite tečajeve koji su visoke kvalitete i traženi, poput onih o osobnom razvoju, marketingu ili poduzetništvu.

E-knjige: E-knjige su izvrstan način za zaradu pasivnog prihoda za podružnice jer se mogu prodavati uvijek iznova. Odaberite e-knjige koje su dobro napisane i pokrivaju teme koje su tražene, kao što su zdravlje i dobrobit, samousavršavanje ili financijsko planiranje.

Softver: Softverski proizvodi mogu biti izvrstan izbor za podružnice, budući da često imaju visoku cijenu i model koji se ponavlja. Potražite softverske proizvode koji rješavaju određeni problem ili zadovoljavaju specifične potrebe, poput alata za upravljanje projektima, softvera za mrežnu sigurnost ili aplikacija za produktivnost.

Programi članstva: Programi članstva mogu biti izvrstan način za zaradu stalnih prihoda za podružnice, jer članovi često plaćaju mjesečnu ili godišnju naknadu za pristup sadržaju. Potražite članske programe koji nude visokokvalitetan sadržaj i pružaju vrijednost svojim članovima, kao što su online zajednice, programi za treniranje ili platforme za učenje temeljene na pretplati.

Fizički proizvodi: dok su digitalni proizvodi često glavni izbor za podružnice, ne zaboravite na fizičke proizvode. Fizički proizvodi mogu biti izvrsna opcija za podružnice, osobito ako su u tržišnoj niši ili imaju jedinstveni prodajni prijedlog. Potražite fizičke proizvode koji su visoke kvalitete i traženi, poput opreme za fitness, kuhinjskih naprava ili ekološki prihvatljivih proizvoda

Pretplatite se i poboljšajte svoje poslovanje.