Digitalni marketing postao je bitan dio svake poslovne strategije, no važno je osigurati da novac i resursi uloženi u te kampanje proizvode pozitivan povrat ulaganja (ROI). Mjerenje ROI-ja digitalnih marketinških kampanja bitno je za razumijevanje koje taktike funkcioniraju, a koje treba prilagoditi ili kada treba odustati.

roi

Prvi korak u mjerenju ROI-ja digitalne marketinške kampanje je postavljanje jasnih ciljeva. Ovi ciljevi trebaju biti specifični, mjerljivi, dostižni, relevantni i vremenski ograničeni (SMART). Na primjer, cilj bi mogao biti povećati promet na web stranici za 20% u sljedećem mjesecu ili povećati stopu konverzije na odredišnoj stranici za 10%.

Nakon što su postavljeni ciljevi, važno je pratiti prave metrike za mjerenje izvedbe kampanje. Na primjer, promet web stranice, stope konverzije i prihod važni su pokazatelji za kampanje e-trgovine, dok su pokazatelji angažmana poput lajkova i dijeljenja važni za kampanje na društvenim mrežama.

Također je važno koristiti prave alate za praćenje i analizu izvedbe digitalnih marketinških kampanja. Google Analytics je popularan alat koji se može koristiti za praćenje prometa web stranice, stope konverzije i drugih mjernih podataka. Platforme društvenih medija također imaju ugrađene analitičke alate koji se mogu koristiti za praćenje angažmana i dosega.

roi

Jedna od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir pri mjerenju ROI-ja digitalne marketinške kampanje je trošak kampanje. To uključuje ne samo troškove oglašavanja ili promocije, već i troškove izrade i upravljanja kampanjom. Dijeljenjem prihoda koje je kampanja generirala s ukupnim troškom, moguće je izračunati ROI.

Nakon što se izračuna ROI digitalne marketinške kampanje, važno je koristiti te podatke za optimizaciju kampanje za bolje rezultate. Na primjer, ako kampanja ne generira željenu razinu prometa na web stranici, možda će biti potrebno prilagoditi ciljanje ili slanje poruka. Ako kampanja na društvenim mrežama ne generira dovoljno angažmana, možda će biti potrebno promijeniti sadržaj ili učestalost objava.

Mjerenje ROI-ja digitalnih marketinških kampanja ključno je za razumijevanje koje taktike funkcioniraju, a koje treba prilagoditi ili treba li odustati od njih. Postavljanjem jasnih ciljeva, praćenjem pravih metrika, korištenjem pravih alata i optimizacijom na temelju rezultata, tvrtke mogu osigurati da njihove digitalne marketinške kampanje proizvode pozitivan povrat ulaganja.

Izračunajte ROI odmah sada i saznajte je li vaša kampanja bila uspješna

ROI Kalkulatorelementor Pročitajte također:

Pretplatite se i poboljšajte svoje poslovanje.